Őszi Bilpa túra (Nov. 22-25.)

 

A kiutazás előtti napokban hírek érkeztek Szlovéniából, esik és árvíz van a barlangokban. Izgatott telefonváltások a csapattagok között, menjünk vagy halasszuk el az utat. Mivel az év többi hétvégéje foglalt végül is az utazás mellett döntöttünk. A villám egyeztetés értelmében búvármotyót nem -, csak szárazbarlangos felszerelést viszünk.

Péntek késő délután már együtt vacsoráztunk Bilpán a szálláson, és lázas megbeszélést tartottunk, hogy mit is csináljunk az előttünk álló pár napban. Az étlapon felszíni túra és egy-két felszíni barlang meglátogatása szerepelt, amik esetleg rányílhatnak az általunk már a víz alatt megközelített és részben feltárt Jelovicka barlangra.  

Szombaton csendesen szemerkélő esőre ébredtünk ezért mindenki vízhatlan túrafelszerelésben pattant be az autókba „apró” megálló a Jelovickánál, filmezés és fotózás céljából. Száraz időben öt perc alatt el lehet érni a bejáratot az aszfaltútról, most az árvíz miatt majd egy óra ment rá. Hihetetlen mennyiségű víz ömlött a barlangból, óvatosan kellett a csúszós köveken közlekedni, mert megállapítottuk, ha valaki beleesik, az a Kolpa folyóban fog kikötni kissé lentebb, komoly zúzódásokkal esetleg törésekkel. A barlang szájánál hihetetlen kép fogadott bennünket, a víz kb. 25méterrel magasabban hömpölygött mint száraz időben. Pár fotó elcsattant és indultunk a kocsikhoz Miután sértetlenül visszaértünk az aszfaltútra, irány a fensík. barlangbejáratokat keresni szintben néhány száz méterrel feljebb. Esőben nyomultunk egész délután, ám a hangulaton és a lelkesedésen ez nem látszott.

Találtunk kutatásra érdemes töbröket és felszínre érő hasadékokat (ezeket száraz és meleg időben lesz érdemes megkutatni). Mi tagadás a vízhatlan öltözékek ellenére rongyáázva értünk vissza a jó meleg szállásra, ahol megvitattuk a napi eseményeket megnézzük az aznapi felvételeket, filmmásolás, fényképnézés és alvás, hogy másnap kipihenten mehessünk „szárazbarlangászni”.

Vasárnap: kegyes volt hozzánk az időjárás a borultság ellenére az eső nem esett. Délelőtt már ott álltunk, a vélhetően irányban és mélységben a „mi” barlangunkkal is összeköttetésben levő Prepadna jama  gigantikus 20-30m átmérőjű függőleges bejáratánál. Az összes információnk a zsombolyról, hogy jelenleg 140m mély és 1040m hosszú. Se egy térképet, se egy beszerelési vázlatot nem lehet fellelni róla. Na, akkor induljunk! Kikötöttük a 60m-es kötelünket az akna fölött, kezdődik a beszerelés jönnek az apró leküzdhető gondok,  nitt és nittelő készlet van nálunk, ám itt alapcsavarok vannak a falban anyánk pedig nincs hozzá ( Tapasztalat anyacsavarokat 8-10-est be kell dobni ilyen esetekre), no sebaj, akkor természetes kikötéseket kell keresni, de az a simára csiszolt akna falán egy darab sincs, jön a fúrás. Az akna felénél elfogy a 60-as kötelünk gyors nittelés és kötéltoldás már lent is vagyunk a törmelékkúp tetején. Rövid körbenézés a „kis” teremben kb. 50m átmérőjű. Két  akna is van lefelé, a nagyobbat választjuk, mélysége 40m lehet. Gyors beszerelés ereszkedés körbenézés lent, és kiderül, nem aknában vagyunk, hanem egy füves focipálya méretű terem oldalán ereszkedtünk le. Amikor az utolsó csapattárs is leért irány körbenézni. Törmelékhegy megmásszuk, magasabbra jutunk mint a kötélbeszállás. A kúp túloldalán lemászunk, cseppköves nagyméretű folyosóhoz érünk. A Goprók folyamatosan felvételre vannak állítva, néha egy fotó is elcsattan. Ezt az oldalt bejártuk. Még lent úgy döntöttünk, hogy ide visszatérünk egy másik alkalommal megnézni a másik aknát vagy aknákat, és megpróbálunk ott is a lehetőségeink szerint minél tovább menni, hátha megfogjuk a Jelovickát. És természetesen egy ilyen szép és tágas barlangba mindig jólesik újra benézni már ismerősként. A szállás felé megálltunk még egyszer a Jelovicka előtt, mert délelőtt láttuk, hogy az aszfaltút közepén az áradás következtében feltört a víz, pont ideális hely egy kötélmosásra, és másnap indulás előtt már úgysem lett volna senkinek kedve újból összevizezni és sarazni magát. A hétfői kellemes napsütésben bepakoltunk és hazafelé vettük az irányt. Az autóban megállapítottuk, hogy ismét egy eredményes, jó hangulatú hosszúhétvégét hagytunk a hátunk mögött.

   

 

Share