TanulságulMit szépítsem?! Dekobeteg lettem!

 

Azért született ez az írás, mert talán másnak segíthetek ha részletesen leírok mindent amit tudok a körülményekről. Lehet, hogy örültem volna ha előtte elolvasok egy ilyen írást, talán másképp végződik számomra is a történet.

Tehát a száraz tények. Egy szombati napon mélymerülést terveztünk egy szlovéniai barlangba.

EAN28 lefelé 40-ig, 15/40 80-ig, 10/60 95-ig. 5m/perc süllyedés. Ott megfordultunk, ugyan mélyebb volt a terv, de a körülmények nem kedveztek a folytatásnak. Mindenféle stressz nélkül úgy döntöttünk, hogy fordulunk. Trimixel jöttünk fel 40-ig, ugyanúgy 5m/perc sebességgel. Ott EAN28, 21-ig, majd EAN50 9-ig, EAN 80 felszínig.

Mivel a tervet elvetettük, computer (Suunto HelO2) szerinti emelkedést hajtottunk végre az előzetes megbeszélés szerint.

Igazából a tapasztalatokról, érzésekről szeretnék bővebben írni.

A szubjektív érzésem az, hogy az egyik szakaszban egy kicsit gyorsabban engedett fel a computer mint ahogy én terveznék magamnak. De összességében nem lehet erre fogni hiszen hárman hajtottuk végre ugyanazt a deko profilt és csak nekem lett bajom.

Tehát a lényeg! Az utolsó megálló, 80%-os oxigén 33 perc 7m és 5 perc 5m-en majd nagyon lassú emelkedés a felszínig. A 7-ről 5-re való emelkedésnél nagyon enyhe vállfájdalmat tapasztaltam, de kizárólag a bal vállamban. Sajna ezt az érzést nem tudtam a helyén kezelni, mivel néha szokott fájni a vállam és csak a bal fájdogált semmi mást nem éreztem. Mostmár tudom, hogy ez volt az első intő jel! Itt még lebegtünk egy kicsit, majd felemelkedtünk a fájdalom is nőtt egy kicsit. Már sejtettem, hogy mitől ezért mondtam a többieknek, hogy mi a helyzet. Levettem a felszerelésem, ők kipakoltak helyettem a vízből én pedig elkezdtem oxigént lélegezni.

 A vállfájdalom nem nagyon múlt, de nem is volt túl erős, ezért nem vettem komolyan, a vízben sem. Semmi más panaszom nem volt, sem viszketés, sem márványbőr semmi külső jel és semmi idegrendszeri tünet sem jelentkezett, úgy tűnt egy kis kellemetlenség amit egy adag felszíni oxigénnel meg tudunk oldani. Kb ½ órát szívtam az oxigént.

Visszamentünk a szállásunkra, mivel semmi további tünetet nem tapasztaltam  befejeztem az oxigén lélegzését, de fizikai terhelést nem végeztem, a srácok kipakoltak a kocsiból helyettem.

Ezután jött a komolyabb rész. A merülés után 2-3 órával kezdtem magam kellemetlenül érezni. Enyhe émelygést, hányingert szédelgés éreztem, nem túl erősen de pont elég kellmetlen volt. Ahogy egy picit erősödött az érzés, nem tellt el 1-2 percnél több, azonnal szóltam a srácoknak, hogy szarul érzem magam, azonnal töltsenek oxigént a nagy palackból egy stage-be. Hozzá is kezdtek de kell hozzá néhány perc, ezért úgy gondoltam felmegyek a szobába, lefekszem, kértem, hogy hozzák utánam az oxigént. Elindultam fel a szobába a ház mellett ekkor rendesen megszédültem, olyannyira, hogy nem tudtam kontrollálni a haladásomat olyan volt mintha a fejem után rohannék, sikerült el is esnem az ajtótól pár méterre. Itt már enyhén szólva sem voltam 100-as, feltápászkodtam és betámolyogtam a szobába, az egész út nem volt 10 méter. A szobában próbáltam rázuhanni az ágyra, sikrült a végére esnem ahonnan le a földre majd ott egy kontrollálatlan izomrángás futott végig rajtam. Elég érdekes volt figyelni magam szinte kívülről és konstatálni hogy rángatózom a földön fekve. Az egész nem tartott 5-6 másodpercnél tovább, mert Fetza azonnal utánam jött, és Ő már azt látta már csak, hogy újra mászom fel az ágyra. Elmondtam neki mi történt, de ekkor már megérkezett az oxigén is. Azonnal elkezdtem oxigént lélegezni, és ezzel varázsütésre megszűnt minden panasz, tünet, kellemetlen érzés. Bő 2 órás oxigén kezelés és 3 liter víz után (vizelni tudtam, 10 percenként rámnézett valaki)  egész jól éreztem magam, óvatosan felkeltem, kimentem egy kicsit a friss levegőre, de mivel eléggé kimerült voltam hamar lefeküdem. Másnap reggel indultunk haza, a kocsiban még ötletszerűen szívogattam oxigént.

A tünetekből az lett, hogy a felkarom kicsit feldagadt, érzékeny lett a bőröm, a vállfájásom maradt. A tervem az volt, hogy hétfő reggel jelentkezem a Hiperbár kamrában egy konzultációra.

Itt nagyon kedvesen, figyelemmel fogadtak, persze le is toltak, jogosan sajnos! Javasoltak néhány kezelést a további búvárpályafutásomra tekintettel, amivel maximálisan egyetértek. Ezzel kapcsolatosan is van néhány érdekes tapasztalat, amint lezárul az ügy így vagy úgy feltétlenül megosztom ezt is!

Konklúzió?! Nincs biztos, abszolút biztonságos merülés a búvárkodásnak ezen a felén. Ezt tanították nekem is, ezt tanítom én is. Igyekezni lehet minél biztonságosabban tervezni de nem 100% a siker.

Hárman merültünk, ugynazt, ugynúgy. Csak nekem lett bajom, a többieknek semmi. Rossz passzban lehettem. Persze legközelebb elővigyázatosabb leszek, vannak dolgok amiket megtehetek előzetesen.

Tanultam a esetből és ez vezetett arra is, hogy megírjam, hogy ha valaki más elkerülhet egy hasonló esetet már megérte!

Tehát mint tudjuk nem egy tényező alakíthatja ki  a problémát! Vannak apróságok amiket felírhatok az okok közé! Pl. Legközelebb nem hagyatkoznék a computerre. Valószínűleg alulhidratált voltam, mostanában kevesebbet ittam, egyszerűen nem eleget. (testsúlykilogrammonként 4dl) Hideg volt a víz, a vége felé néha fáztam, bár Gustyitól néha kaptam áramot a fűtésembe, mert az enyém a bázison maradt. Stresszesnek semmiképp sem mondanám magam, de nem voltam a toppon fizikailag sem, a gázfogyasztásom is kicsivel magasabb volt. Az első intő jelet nem kezeltem a helyén, legközelebb tudom, hogy ilyen apró semmiség már figyelmet igényel. Utólag úgy gondolom, vissza mennék 12-re, és rádobnék a megállókra 10-15-20 percet. A vízből kijövetel után azonnal egy hosszabb oxigénkezelésbe kezdenék a lehető leghamarabb felvenném a kapcsolatot egy dekokamrával.

Tudom, most sokan mondják, de hát ezt mind tudom! De higgyjétek el nekem, amikor átéled nem ilyen tiszta a helyzet! Annyira apró jelentéktelen jelek csak, amiket az ember képes alulértékelni! Ezért született ez az írás, hogy tanuljatok a példámból!

Biztonságos merülést mindenkinek!

Mr.Big

Share

Kapcsolódó cikkek