Plura barlang mentési beszámoló

A Finn Búvárszövetség 2014 márciusában közétett egy beszámolót, mely a Plura barlangban történ baleset után, a mentést végrehajtó mentőcsapat által íródott.  A szövetség nem ad ki semmilyen további információt a mentési műveletről. A jelentés eredetileg angol nyelven írodott.

 

Plura mentési művelet.

 

Ez a jelentés a 214 március 22-26-án történt, Plurdalen völgyben végrehajtott mentési műveletről készült. A mentési művelet célja, hogy a 2014 február 6-án történt balesetben elhunyt két búvárt a felszínre emelje. További okok a projekt mellett, hogy segítsen az áldozatok családjának a végső tisztelet megadni, valamint a barlangi búvár társadalomnak, hogy a későbbiekben a Plura barlang nyitva álljon előttük. Egy olyan szerencsétlen baleset történt, egy olyan sportban, amely egyébként jó biztonsági eredményeket tud felmutatni.

A mentési művelet tervezése azután kezdődött, miután a hivatalos mentési projekttel felhagytak. A csapat összesen 17 emberből tevődött össze, a búvárokkal és a felszíni segítőkkel együtt. A feladat elvégzéséhez a csapatot olyan emberekből állították össze, akinek megvolt feladathoz kellő képessége, tapasztalata hasonló merülési környezetben, barlangi búvár tapasztalata, és különösen ismerős a barlang mélyebben fekvő járataiban. A tervek szerint az elhunyt személyeket a Plura bejárattól közelítik meg, majd az utat szabaddá téve, a két áldozatot a Steinugleflaget oldalon emelik a felszínre.

A projekt szombaton, 2014 március 22-én kezdődött amikor is a Steinugleflaget oldalon lévő kötélpálya kiépítéssel, mind a barlangon belül és kívül, mely szükséges a merülés során használt felszerelés kezeléséhez. Összesen 1100 kilogrammnyi felszerelést helyeztek el Steinugleflaget oldalon, mely magába foglalt 26 darab tartalék búvárpalackot, 5 újralégző készüléket, 5 vontatót, valamint különböző egyéb felszereléseket, amely szükséges 2 teljesen felszerelt biztosító búvárcsoport részére.

A vasárnapi napon a barlang mindkét oldalán elhelyezték a szükséges tartalék felszereléseket. A merülésben résztvevő mind a 10 búvár olyan újralégző készülékeket használt, amelyek megfelelőek a tervezett merülési időkre. A vészhelyzetek kezelésére tartalék biztonsági légzőgáz volt betervezve, Steinugleflaget részen a tartalék 2,5 főre volt tervezve míg a Plura oldalon 1,5 főre. Természetesen tartalék újralégző készülékek is készenlétben voltak a barlang mindkét oldalán. A merülés során, a 10-15 perces munka az áldozatok kiemelésére fordított idő, 5-7 órás merülést eredményezett. Tervek szerint ha Plura oldalról induló búvárok, nem tudnak a Steinfugleflaget oldalon felemelkedni akkor vissza kell fordulniuk, mely 10+ órás merülési időt eredményezhetett volna. A tartalék légzőgázokon kívül a Plura járatban, biztonsági habitat (búvárharang) került elhelyezésre. Ebben a búvárharangban a búvárok képesek a dekompressziót a hideg vízből kiülve végrehajtani.

Hétfőre minden készen állt ahhoz, hogy a kiemelési munkálatok elkezdődjenek. Az első csoport 11:00-kor megkezdte a merülését a Plura bejáratától, és őket 3 búvárcsapat segítette, biztosította a merülés során. Az egyik csoport a Plura oldalon, valamint két csoport a barlang túl oldalán állt készenlétben. Az áldozatok megközelítéséhez nagyjából 50 percre volt szükség, úgy hogy az út a barlang legmélyebb 130 méteres szakaszán vezetett. A csoport az első áldozatot a barlang egy szűk szakaszán találta meg. Az áldozatot a barlang egy tágasabb részére vitték vissza, ahol levágták és eltávolították a felszerelését. Az áldozat szállítása a mély és szűk járatokon keresztül eléggé kihívásos feladat, melyet úgy oldottak meg, hogy az első búvár egy vontató segítségével húzta, közben a második hátsó búvár pedig manőverezte, igazgatta a járatnak megfelelően az áldozatot. A segítő  búvárcsoporttal a sekélyebb részen találkoztak, ahonnan ők folytatták holttest felszínre emelését, valamint a mély szekcióból érkező búvárok folytatták útjukat, hogy a 7 órán át tartó merülésüket biztonságosan befejezzék.

Kedden az elsődleges prioritás, kísérletet tenni a második áldozat kiemelésére, és amennyiben a körülmények megfelelőek akkor a tartalék gázok felszíne emelése volt a cél. A búvar csapat most a  Steinugleflaget oldalról közelítette meg a baleset helyszínét.  A második holtestet a hátán feküdve teljes felszerelésben találták meg. Ismételten eltávolították, a teljes felszerelését, és a vontatóhoz rögzítették a szállításhoz. A merülés során egy tartalék computert, egy tartalék vontatót, és egy tartalék palackot is a felszínre hoztak a barlangból.

A szerdai napot a Steinugleflaget száraz járataiból történő felszerelés eltávolítására, valamint az összes Plura oldalon található eszközök kiemelésére használtak fel. Este a mentésben részt vevő segítők, Steinugleflaget oldalon, kiemelték a holtesteket a vízből, és zsákokba helyezték. Ezután csendes megemlékezésre került sor az elvesztett barátok emlékére.

A merülések során a teljes tevékenységet sisakkamerákkal rögzítették, hogy későbbiekben a balestet okaira fény derüljön. Az összes felvételt valamint a kimentett felszereléseket a helyi rendőrség részére adták át.  A teljes munkálatok 5 napot vettek igényben, mely során 101 órát töltöttek a búvárok a víz alatt.

A legmélyebb sajnálatunkat és részvétünket szeretnénk kifejezni az elhunytak családjai részére!

Valamint köszönetet szeretnénk mondani a teljes csapatnak, hogy éjjel-nappal, önkéntesen azon dolgoztak, hogy mindez megvalósulhasson.

 

A balesetről készült beszámolót itt olvashatod.

A beszámoló a Finnish Divers’ Federation engedélyével jelent meg. Eredeti nyelven itt található.

Share