Plurdalen-i merülés leírása, Norvégia, 2014 Február

 
A tervek szerint a búvárok két csoportban merültek. Az első csoport két búvárból (továbbiakban „ 1-es és 2-es búvár") a második csoport 3 búvárból ("3-as, 4-es és 5-ös búvár") állt. A terv szerint a második csoport az első csoport indulása után 2 órával kezdi meg a merülést. A tervezett merülési útvonal szerint előszőr a Plura barlangból közelítik meg Steinuglefaget kijáratot, az éjszakát egy bérelt szálláshelyen töltik a Plura bejárata közelében (ezalatt a felszerelést a barlangban hagyják), és másnap megmerülik a barlangot visszafelé.
 
A tervezett merülési idő 5 óra, a tervezett maximális mélység 129 méter.  A vészhelyzeti terv komunikációja megtörtént a két csoport között, a megfelelő tartalék gázok és tartalék újralégzők rendelkezésre álltak.
 
Előkészületek:
 
Az első csoport elkezdte a léket kivágni a jégen a Plura oldalon. A második csapat eközben a váltó öltözéket és felszereléseket a Steinuflaget oldalra szállította.
A második csoport visszatért a Plura bejáratához és segített az első csoportnak a merülés előtti felkészülésben.  Ezután a második csoport elkezdte a saját merülésükre a felkészülést, és nagyjából 2 óra elteltével az első csoport után indult.
 
 
A merülés
 
Az első csoport:
 
A merülés első szakasza eseménytelenül zajlott.  Miután túljutottak a szűkületen, mely a maximális 129 méteres mélység előtt található, megkezték az emelkedést.  A 2-es búvár 110 méteres mélység környékén elakadt egy szűkületben.  Minden erőfeszítés ellenére, a 2-es búvár nem tudott kiszabadulni, ezzel egyidőben az újralégzőjének a meghibásodosával is szembe találta magát.  Az  1-es búvár mindenféle módon próbált segíteni a bajba jutott búvárnak, de az erőfeszítések ellenére, a 2-es búvár elhunyt a szűkületben.
 
Ezek után az 1-es búvár folytatta a felemelkedést egyedül a Steinugleflaget kijárat felé.  A baleset következményeként a fenékidő megnövekedett, ezért a tervezett merülési idő is megnövekedett a tervben szereplő 5 óráról több mint 8 órára. Ezzel a merülési tervben lévő összes tartalékot felhasználta.  Az 1-es búvár 45 percet töltött el az utolsó 6 méteres dekompressziós megállóval, de sikerült megmenekülnie mindenféle dekompressziós betegség tünetei nélkül.  Az 1-es búvár a Steinuflagat kijáratánál maradt megvárni a 3-as búvárt, aki a dekompressziós megállók során már látható volt.
 
A második csoport:
 
A merülés első szakasza eseménytelenül zajlott. . Miután túljutottak a szűkületen, mely a maximális 129 méteres mélység előtt található, megkezték az emelkedést.   110 méteres mélységben a 3-as búvár megtalálta az elhunyt 2-es búvár holttestét. A 3-as búvár próbálta a 2-es búvárt kiszabadítani, eredménytelenül.  A 3-as búvár levette a felszerelését, hogy akadálymentesen át tudjon haladni a szűkületen az elhunyt 2-es búvár mellett.  Mindeközben a 4-es búvárnak problémai akadtak újralégzőjével, és a tartalék légzőgázra váltott. Az 5-ös búvár próbált segítséget nyújtani a 4-es búvárnak, de a 4-es búvár 111 méteres mélységben elhunyt. Az 5-ös búvár próbált jelezni a 3-as búvárnak a kialakult helyzet miatt, de nem érkezett válasz.  A 3-as búvárnak sikerült átjutni  a szűkületen, és azt feltételezte, hogy a 4-es és az 5-ös búvár visszafordult. A 3-as búvár folytatta egyedül az emelkedést a Steinuflagat kijárat felé.
 
A mélyben eltöltött többlet idő miatt a 3-as búvár tervezett 5 órás merülési ideje több mint nyolc órára emelkedett, a teljes tartalékot kihasználva. A 3-as búvár 12 méteren találkozott az 1-es búvárral. A hat méteres dekompressziós megállóval 80 percet töltött el, és enyhe izületi fájdalmai voltak. A felszínre emelkedés után 1 óra elteltével a a 3-as búvár  az 1-es búvárral elkezdett kimászni a barlangból.
A 4-es búvárral történt baleset után az 5-ös búvár visszafordul a Plura járat irányába. Az 5-ös búvár próbált jelezni a 3-as búvárnak hogy térjen vissza, de az üzenetet nem sikerült kézbesítenie. Annak következtében, hogy több időt töltött el a mélyben, nem az optimálisabb, sekélyebb útvonalon haladt, valamint egy későbbi DPV (vízalatti vontató, scooter) hiba miatt, az 5-ös búvár tervezett 5 órés merülése ideje több mint 11 órára növekedett.  Az 5-ös búvár 90 percet töltött el dekompresszióval a  6 méteres mélységben, ezek után nem állt rendelkezésére több erőforrás (légzőgáz, légzőmész) a dekompresszió befejezésére.  Mindezek ellenére nem mutatkozott dekompressziós betegség tünete.
 
 
Utólagos történések:
 
Az 1-es és 3-as búvár egy helyi lakos segítségével riasztotta a rendőrséget és a mentő alakulatokat.
 
Miután az 5-ös búvár a felszínre emelkedett, az 1-es, 3-as és 5-ös búvárt egy mentőhelikopter valamint egy mentő repülőgép a Tromso kórházba szállították. A 3-as búvár kétszeri kamrás kezelést kapott,  az 1-es és 5-ös búvárnak egyszeri kamrás kezelést nyújtottak.
 
A holttestek kimentéséről készült beszámolót itt olvashatod
Share