Mátyás Barlang

 

Kis csapatunk folyamatosan látogatja a Mátyás hegyi barlangot. Mi csak "Matyinak" hivjuk. 

Ez a barlang a Pálvölgyi barlanggal szemben az út másik oldalán helyezkedik el.

Kedd esténként a Pál kocsmában gyülekezünk, és ott beszéljük meg ki merre megy és mit szeretne csinálni.

Mi a Plózer István Vízalatti Barlangkutató Csoport tagjaival kezdtünk lejárni ide barlangászni, azóta is ők a vezetőink.

Mióta rendszeresen látogatjuk a barlangot szereztünk néhány új ismerőst is akik alkalomadtán színtén segítenek, vezetik a túráinkat, például Kovács Marci barlangász barátunk is.

 

Sok barlangász látogatja ezt a helyet mivel nagyon változatos, lehetőséget nyújt különféle barlangjáró technika elsajátitására. A barlang egy rövid táróval indul ami egy kis terembe torkollik, ahol padokon át lehet öltözni.

Innen egy vaslétrán lehet lemászni kb 10 métert. A létrától jobbra indulva elérhető a tűzoltó ág, ahol a traverzálás módozatait lehet gyakorolni, de van benne kúszós - mászós szakasz is. Ez az oldal, a barlang rövidebb szakasza és aránylag könnyebben megismerhető. Kevés számú ide tervezett túrával jól kiismeri magát az ember.

 

A létra bal oldala felé indulva már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ez a rész már annyira összetett hogy néha még a túravezetők, akik egyébként nem keveset járnak erre, találnak olyan részeket ahol régen voltak és gondolkodniuk kell merre, mi található. Egyébként nem árt ha van az embernél egy térkép, annak segítségével, a főbb járatokon aránylag jól lehet tájékozódni, persze csak akkor ha felismerjük a helyeket és be tudjuk azonositani éppen merre járunk. A tájékozódást az is segíti hogy a termek és képződmények sajátosságai után, a legtöbb helynek neve van. Példáúl az elefánt valóban egy kőbe faragott elefánt feje után kapta a nevét, persze az alkotó a természet volt.

Íme egy pár név: óriások útja, Laci lépcső, tölcsér, hekus kürtő, vinkli, szendvics, opera, mozi, giliszta, könyvtár, ferde terem, földgömb terem. Aki még nem látta ezeket egyenlőre a fantáziájára bízom mik is lehetnek a nevek mögött.

 

Ez a barlang egy gyakorlóbarlang, amit nem kimondottan a szépségért látogatunk bár vannak szép részei. A rendszeres testmozgás, a különféle szituációk nagyon sokat lenditenek a barlangászon, amikor más barlangokban szembe kerül a nehézségekkel. Ezt saját tapasztalatból írom. Amióta rendszeresen látogatom a  Matyit másképpen mozgok és viselkedek egy idegen barlangban mint előtte. Ez a barlang hozzászoktatott mire figyeljek és vigyázzak bizonyos helyzetekben.

Aki barlangjárásra adja a fejét, annak ajánlatos ha ideje és lehetősége van rá, rendszeres barlangi tapasztalatokat gyűjteni a Mátyáshegy belsejében.

Ha többet szeretnél tudni a barlangról, a http://www.barlang.hu címen találsz térképet és több információt!

 

Safi

 

Share