Felszerelés bemutatása

A felszerelésem kiválasztásánál az egyik fő szempont az volt, hogy ugyanazzal a konfigurációval tudjak barlangi zárt környezetben, valamint nyílt vízen mély merüléseket végrehajtani. Az egységes felszerelés előnye, hogy a merülések előtt nem kell foglalkozni az elemek elhelyezkedésével, mert azokat mindig ugyanott találom.

Palackok 

 

A merülések során egy dupla 12 literes palackot használok mely, izolátoros manifolddal van összeszerelve. Amennyiben a merülés során extra gáz szükségletek merülnek fel, akkor alumínium stage palackokat használok a gáz szállítására. A manifold használatával igaz, hogy több meghibásodási pontokat építünk a rendszerünkbe, viszont az előnye az, ha netán az egyik palackból elháríthatatlanul szökne a levegő, akkor a manifold zárásával a levegőkészlet felét meg tudjuk óvni. A manifold megóvása érdekében kerülni kell a manifoldnál történő palack cipelését, mivel az a manifold sérüléséhez vezethet. A palackokat két kb 5 cm széles acélpánt fogja össze, mely kellő merevséget biztosít, a régebbi hevederes összefogatásokkal szemben. 

Szelepvédőt nem használok, mivel a víz alatt barlangban, jóformán csak a scooter-el való haladás közben tudnák olyan erővel a sziklának menni, hogy az kárt okozzon a szelepekben. A szárazföldön történő palack transzportálás során pedig a szelep védelmére, diókat, valamint szivacs védelmet használok. 

A szelepeken, gumi tekerőket használok. A gumiból készült tekerők jobban kézreálnak, valamint kevésbé sérülékenyek, mint a kemény műanyagból készült társaik. 

 

Kiegyenlítő térfogat

 

A kiegyenlítő térfogat gyanánt egy Halcyon Evolve ’40 –es winget használok a gyári hevederzettel. Ezzen kívül van egy 30 liter-es Sopras wingem is. A kettő közötti különbséget nem nagyon érzékelem. Elsődleges kiegyenlítő térfogatként a szárazruhámat szoktam használni. Amennyiben kicsit túl vagyok súlyozzva abban az esetben a winget is használom. Az elsődleges kompenzátor használatáról folyamatos viták hallhatóak, de nekem így a kényelmesebb, mert nem szeretem, amikor a szárazruha rám szorul. A háttámlából a rozsdamentes acélt használom, mivel általában vastagabb aláöltözék miatt több súlyra van szükségem, így ez is kompenzál valamennyit. 

Ha súlyoknál járunk, akkor általában V ólmokat használok az adott aláöltözékhez és vízhez megválasztva. Viszont a V ólmokat nem a palack és a háttámla között helyezem el, hanem a palack hátulján, egy speciális csavarral a palackrögzítőhöz csavarva. Így a wing leszerelése nélkül tudom a súlyokat leszedni, valamint ha bent a barlangba messzire kell vinni a felszerelést, akkor könnyebb szétszedni és külön szállítani az ólmot. 

 

Reduktorok

 

A hátkészülékeken két darab Scubapro MK25-os forgótornyos elsőlépcsőt használok. Sokak szerint a forgótornyok hajlamosak a meghibásodásra, eddig ezeket én nem tapasztaltam. A forgótorony meghibásodása szerintem nem a legvalószínűbb meghibásodása egy reduktornak, és a forgótornyok nyújtotta kényelmet előbbre helyeztem. Ha jól belegondolunk egy dugattyún lévő O gyűrűk sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint ezek az O gyűrűk. Megfelelő szervizelés és karbantartás mellett nem okozhat problémát. 

A második lépcsőim, amelyek a hátkészülék első lépcsőin használok, az 2 db Scubapro S600-as második lépcső. Mivel mind a két reduktor ugyanolyan típusú, ezért amikor valakinek át kell adnom a hosszú tömlős reduktoromat, akkor nekem is ugyanolyan tartalék marad, mint amelyikből korábban lélegeztem. A hosszútömlős reduktort használom folyamatosan, és társmentés esetén ezt adom át, így biztos a levegő hiányában szenvedő merülőtárs működő reduktort fog kapni. Amennyiben esélyt adunk arra, hogy hibás második lépcsőt adunk át abban az esetben tovább növeljük a stersszes helyzetet. A hosszútömlő elhelyezkedése a palack mellett lehúzva a lámpa kanisztere alatt kereszbe a felsőtesten és félkörbe a nyak körül helyezkedik el. Ez az elhelyezés segítségével gyorsan szabaddá tudunk tenni másfél méter csövet, majd egy kézmozdulattal a tömlő maradék része is szabaddá tehető. A tömlő hossza 210 cm. A rövid tömlőm hossza pont annyi, hogy körbeérje a nyakamat, és az állam alatt helyezkedik el ez által a tartalék reduktor. A tartalék reduktor egy gumikötél segítségével lóg a nyakamba akasztva, így akár kéz nélkül is a számba tudom venni a reduktort. 

A stage palackokon is Scubapro MK20 vagy MK25-ös reduktorokat használok. A két típus között csekély különbség van, az MK25-ös MK20-as felújított változata. A forgótorony miatt mikor a nyakam köré tekerem a csövet könnyebben elhelyezhető a cső. A csövek hossza 100 cm, ez elegendő a stage palacktól indulóan, és megfelelő kényelmet biztosít. Mivel ezek az első lépcsők dugattyúsak így a víz alatti szerelést, vízzel való elárasztást jobban viselik, mint a membrános első lépcsők. A második lépcsők melyeket használok Scubapro R190-esek. Ezek rendkívül egyszerű, megbízható darabok. Az oxigén-es stage palackomra egy MK2/ R190 –es első és második lépcsőt használok. Azt nem állítom, hogy ezek a legjobb reduktorok, nekem ezek megfelelnek az én igényeimnek. Egy dolgot érdemes figyelembe venni, hogy amennyiben kiválasztunk egy márkát abban az esetben érdemes kitartani mellette, mert a tartalék alkatrészek elég sok típus esetén kompatibilis egymással, így kevesebb kell belőle, valamint a speciális kulcs igényeket minimálisra csökkenthetjük. 

Nyomásmérőknél, érdemes a jobb minőségű nyomásmérőket alkalmazni. Nálam a stage palackokon 15 cm-es tömlővel van szerelve, a hátkészüléken a hossza akkor pont, hogy ne álljon el a testemtől. 

 

Vágóeszközök

 

2 db vágóeszközt szoktam magammal vinni. Egy kis kést, valamint egy ollót. Az ollóm egy bármilyen barkács áruházban kapható Fiskars vagy Gardena legegyszerűbb metszőolló. Ezek sokkal jobban vágják a köteleket, mint a búvárollók és az áruk is a töredéke. Az olló a jobb oldali szárazruha zsebembe szokott lenni, az kés viszont a derék hevederen felfűzve. 

 

Orsók

 

A szárazruhám jobb zsebében mindig tartok egy jump orsót, mint tartalékot. Ez arra szolgál, ha kötelet kell keresni, szakadt kötelet kijavítani, vagy ha két kötél között jump kötelet kell lerakni, akkor ezt használom. Amennyiben a jumpolás tervezett akkor több jump orsót viszek magammal. A jump orsóimon általában 20-30 méter 2,2 –es poliészter kötél van feltekerve. Az elsődleges főorsóm egy Halcyon Pathfinder orsó 122 méter kötéllel. 

 

Egyéb felszerelések

 

A maszkok, amiket használok Cressi mátrix típusúak. A pótmaszkot a szárazruhám bal combzsebébe tartom. Ezen kívül a jobb zsebbe még tartani szoktam egy víz alatti füzetet, valamint egy karabinerre kötött gumikötelet, amin ruhacsipeszek és kötélnyilak vannak az irányjelöléshez. A bal karomon szoktam elhelyezni egy hajtogatható írótáblát, aminek a rögzítő szíjára egy kis kör alakú tükör van felszerelve. Ennek segítségével forgolódás nélkül nyomon tudom követni a mögöttem lévő merülő társak elhelyezkedést, valamint akár önállóan is el tudom végezni a duplapalackokon lévő reduktorok buborék ellenőrzését. Ezek a kis tükrök autósboltokba beszerezhetőek. Az uszonyom egy Scubapro Jetfin gumiuszony Halcyon rugóspánt kiegészítővel. Ezt az uszonyt a 60-as években kezdték gyártani, sokáig feledésbe merült, majd a technikai tulajdonságainak és adottságainak köszönhetően terjedt el a technikai, és barlangi búvárok körében. 

 

Szárazruha

 

Merüléseim nagy részét szárazruhába hajtom végre. Egy Scubapro szárazruhát használok jelenleg, melyen néhány apróbb módosítás már végbement. A kopás elleni védelem miatt a könyökére kevlár foltokat ragasztottam, hamarosan tervezem a térdek megerősítését is kevlár anyaggal. Maga a ruha amúgy cordula anyagból készült mely rendkívül ellenálló a külső behatásokkal szemben. Mivel ennek semmilyen hőszigetelő tulajdonsága nincs, ezért az alá öltözék használatával oldom meg a hő védelmet. Az alá öltözékeket, amiket használok azokat Incze Ati varrodája gyártja, nagyon jó minőségben más külföldi gyártók árának töredékért. Nekem két vastagságban van 100-as és 300-asban. Ahova a 300-as nem elég, a víz hidegsége és a merülés hossza miatt, ott a magam által gyártott fűthető mellényt használom még. 

 

Lámpák

 

A fő lámpám jelenleg egy saját készítésű 3*K2-es Luxeon leddel szerelt kaniszteres lámpa. A kaniszter a jobb oldalra a derékhevederemre szoktam felfűzni. Minden kaniszteremen van elhelyezve egy D gyűrű, amelyre szükség esetén bármilyen egyéb felszerelést fel tudok karabinerezni. A tartalék lámpáimat Scubapro Nova és UK Mini Q40 es ledes lámpák képzik melyeket, ha sisakba merülök akkor a sisakra gumigyűrű segítségével rögzítem, ha nem akkor a két vállhevederemre karabinerrel rögzítem. Az új ledes technológiák megjelenésével egy új projekt van kialakulóban ahol 3 db Cree MC-E leddel szerelt lámpa készül 1,5-szer nagyobb áramfelhasználás mellett 4-szer nagyobb fényerő leadása a cél.

 

Computer

 

Merülések során többféle computert szoktam használni, Suunto Helo2, Vyper, valamint Uwatec Pro Ultra és Tec2G-t.

Ezek a felszerelések számomra jelenleg a megfelelő konfigurációt alkotják. Ez nem azt jelenti, hogy jövőre is ezzel a konfiguácóval fogok merülni. A felszerelések folyamatosan fejlődnek, ezért folyamatosan érdemes a saját felszerelést is újragondolni, lecserelni egyes darabjait, egy jobbra. a fejlődés soha nem áll meg. Ez az írás nem feltétlen jelenti azt, hogy ez konfiguráció mindenki számára jó, ezzel az írással csak egy irányt szerettem volna adni. 

 

-Gustyi-

Share

Kapcsolódó cikkek